ESD padló kivitelezés

ESD PADLÓ SZABVÁNY KÖVETELMÉNYEK

EC 61340-5-1:2016

ESD védelmi elem Termék minősítés Megfelelőségi igazolás
Tesztmódszer Előírt határ(ok)b Tesztmódszer Előírt határ(ok)b
Ember/lábbeli/
padló rendszer
IEC 61340-4-5c Rg < 1,0 × 109
és az ember testén keletkezett maximális elektrosztatikus töltés nagysága < 100 V (az 5 legnagyobb érték középértéke)
IEC 61340-4-5 Rg < 1,0 × 109d,f

b A táblázatban használt rövidítések: Rg a földhöz mért ellenállásra utal, Rgp a földelési ponthoz mért ellenállásra utal.
c A lábbeli minősítésekor, az IEC 61340-4-3 szabványban meghatározott környezeti feltételek alkalmazandók a tesztek során (12 ± 3) % RH és 23 °C ± 2 °C.
d A kisebb mint 100 V test feszültség felhalmozódási szint betartásának ellenőrzése érdekében, időszakos vizsgálatokat szükséges elvégezni.
e Az ellenállás határérték mindkét lábbelire külön-külön vonatkozik, nem egyidejűleg kettőre.
f Az előírt < 1,0 x 109 Ω érték a „maximális” megengedett érték. A felhasználó köteles dokumentálni azon legmagasabb ellenállás értékeket, amik a termék minősítésekor voltak mérve, ami meghatározza, hogy a cipő és a padló együtt < 100 V feszültséget generál a testen. Ezen ellenállás értékeket a megfelelőségi igazoláskor alkalmazandók.

IEC 61340-5-1:2016

ESD védelmi elem Termék minősítésa Megfelelőségi igazolásb
Tesztmódszer Előírt határ(ok)c Tesztmódszer Előírt határ(ok)c
Padló IEC 61340-4-1d,e Rgp < 1 × 109 IEC 61340-4-1 Rg < 1 × 109

a A termék minősítése során a teszteket (12 ± 3) % RH és23 °C ± 2 °C környezeti feltételek közt kell elvégezni. Ha a hivatkozott IEC szabványban nincs meghatározva, akkor a minősítéshez szükséges minimális kondicionálási idő 48 óra.
b A megfelelőségi igazolás oszlopában lévő tesztmódszerek csak alapvető teszt eljárást mutat. Nem biztos, hogy a tesztmódszerek teljesen követve lesznek.
c A táblázatban használt rövidítések: Rp-p a pontól-pontig mért ellenállásra utal, Rg a földhöz mért ellenállásra utal, Rgp a földelési ponthoz mért ellenállásra utal.
d A padló mérésére alkalmazható maximális megengedett tesztfeszültség 100 V, ami ugyanakkor megfelel a jelen szabvány követéshez betartandó tesztfeszültség értéknek is.
e Ha a padló az ESDS alkatrészt kezelő személyzet földelésérére szolgál, akkor a 2. táblázatban szereplő rendszer követelmények érvényesek.

A MEGFELELŐ ESD PADLÓ KIVÁLASZTÁSA

A megfelelő ESD padló kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni a termelési folyamattól kezdve egészen a környezetei paraméterekig.

  • Milyen eszközök fognak közlekedni az ESD padló felületén? Sok padló károsodik a nehéz járművek (pl. targonca) súlya alatt.
  • Telepítési szempontok új csarnok esetében szinte bármely típusú ESD padló választható. Már meglévő termelésnél általában ESD PVC és gumi padlót vagy ESD poliuretán bevonatot érdemes választani (a részleges kivitelezés lehetősége végett).
  • A levegő páratartalmának a hatása az ESD padlózat működésére: sok padlótípus ellenállási értéke megnő, ha a környezet relatív páratartalma 40% alá csökken (Epoxi, PVC padló), ez azt eredményezi, hogy a padlón közlekedő összes eszköz földelési ellenállása nem lesz megfelelő és az elektrosztatikus feltöltődés mértéke megnő. Ha a relatív páratartalom nem szabályozott a termelésen, akkor ESD betonpadló alkalmazása ajánlott új ESD padlózat kialakítása esetén.
  • A padló kapcsolata a lábbelivel: az ESD padlón keresztül történő földelés a vele érintkező ESD lábbeli típusától függ. Az ESD védett padlókon végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a személy testén mért töltés generálódás és töltésvesztési idő a viselt ESD lábbeli típusával változik. A teljesítőképesség az ESD padló anyag és az ESD lábbeli kombinációján múlik. Az ESD lábbeli megfelelő kiválasztása lényeges része az ESD védett padlóanyagok működésének. Kizárólag class 1-es klímaosztályú ESD lábbeli használata megengedett a szabvány követelmények szerint.
  • A padló kapcsolata a mobil ESD eszközökkel: új ESD padló kiválasztása esetén ajánlott megkérni a kivitelezőt egy teszt ESD padlófelület kialakítására. A teszt padlófelületen ajánlott elvégezni a termelésen használt összes típusú mobil ESD eszköz (ESD kocsi, stb. megfelelőségi vizsgálatát).

A D ÉS TSA. BT. ESD PADLÓ KIVITELEZÉSI LEHETŐSÉGEI

Összehasonlítási paraméterek Padlótípusok
ESD beton ESD PVC ESD Gumi ESD Epoxi
Ár Alacsony Közepes Magas Magas
Tartósság > 30 év 12-15 év 6-8 év
Napi karbantartás Mechanikai és vizes
takarítás
ACL STATICID 4020 anyaggal ACL STATICID 4020 anyaggal
Éves karbantartás Mechanikai és vizes
takarítás
ACL STATICIDE
4010 és 4020 anyagokkal
ACL STATICIDE
4010 és 4020 anyagokkal
Kivitelezési idő Közepesen hosszú (2-5 nap) Közepesen hosszú (2-7 nap) Hosszú (5-7 nap)
Optimális működés RH > 10 % > 30 % > 10 % > 20 %
Mechanikus tűrőképesség Magas Közepes Közepes
Kopásállóság Magas Közepes Közepes
Vezetőképesség megtartása Magas Magas Alacsony

A D ÉS TSA. BT. ESD PADLÓ FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEI

Összehasonlítási paraméterek Felújítási típusok
ESD VAX ESD Poliuretán bevonat
Ár Alacsony Közepes
Tartósság 6-18 hónap 2-8 év
Napi karbantartás ACL STATICID 4020 anyaggal ACL STATICID 4020 anyaggal
Éves karbantartás - ACL STATICID
4010 és 4020 anyagokkal
Kivitelezési idő Rövid (1-2 nap) Rövid (1-2 nap)
Optimális működés RH > 15 % > 40 %
Mechanikus tűrőképesség Gyenge
Kopásállóság Gyenge
Vezetőképesség megtartása Gyenge

Partnereink