Anyagtípusok / ESD védelem

2020.03.02. 12:11

Azt az anyagot nevezzük szigetelőnek, ami megakadályozza vagy korlátozza az elektronok áramlását a felületén vagy a térfogatán keresztül.

 

Vezetőképes anyagok

A vezetőképes anyag alacsony elektromos ellenállása miatt könnyedén lehetővé teszi az elektronok áramlását a felületén vagy térfogatán keresztül. Alacsony elektromos felületi vagy térfogati ellenállással bír, 1 x 104 Ohm alatt, az ESD ADV1.0 szójegyzék szerint. Hogyha a vezetőképes anyag töltött lesz, akkor a töltés (az elektronok többlete vagy hiánya) egyenletesen oszlik el az anyag felületén. Hogyha a töltött vezetőképes anyag érintkezik más hasonló anyaggal, akkor az elektronok könnyedén eloszlanak az anyagok között. Hogyha a második vezető anyag csatlakozik valamilyen földelési ponthoz, akkor az elektronok átáramlanak a földbe és a vezető anyag töltés többlete kiegyenlítődik, semlegessé válik.

Képződhet elektrosztatikus töltés triboelektromosan vezetőképes anyagokon is, a szigetelő anyagokkal megegyező módon. Egészen addig, ameddig a vezető anyag más vezetőktől vagy a földeléstől el van választva, addig a sztatikus töltés az anyagon marad. Hogyha leföldelik, akkor a töltés könnyen leáramlik a földbe. Vagy, hogyha a töltött vezető anyag más vezető anyaggal érintkezik, a töltés a két vezető anyag között fog mozogni.

Elektrosztatikusan levezetőképes (disszipatív) anyagok

Az elektrosztatikusan levezetőképes anyagok elektromos ellenállása a szigetelő és vezetőképes anyagok között van (1 x 104 és 1 x 1011 Ohm felületi vagy térfogati ellenállás között). Történhet elektron áramlás a disszipatív anyagon, vagy azon keresztül, de ezt az anyag felületi vagy térfogati ellenállása befolyásolja.

Ahogyan a másik két típus esetében is, triboelektromos töltésképződés szintén előfordulhat egy sztatikusan disszipatív anyagon is. Ugyanakkor, a vezetőképes anyagokhoz hasonlóan, a sztatikusan disszipatív anyag lehetővé teszi a töltés áramlását a földbe vagy más vezetőképes tárgyakba. Az ilyen típusú anyagból történő töltésáramlás jellemzően hosszabb időt vesz igénybe, mint egy azonos méretű vezetőképes anyag esetén. Ez a töltés mozgás lényegesen gyorsabb a sztatikusan disszipatív anyagoknál, mint a szigetelőknél, de lassabb, mint a vezetőképes anyagoknál.

Szigetelő anyagok

Azt az anyagot nevezzük szigetelőnek, ami megakadályozza vagy korlátozza az elektronok áramlását a felületén vagy a térfogatán keresztül. A szigetelők elektromos ellenállása rendkívül magas, definíció szerint: "olyan anyagok, amelyek felületi vagy térfogati ellenállása az 1 x 1011 Ohm értékkel megegyezik vagy azt meghaladja”. Jelentős nagyságú töltés keletkezhet egy szigetelő anyag felszínén is. Mivel ezek az anyagok nem teszik lehetővé az elektronok áramlását, ezért felületükön mind pozitív, mind negatív töltések felhalmozódhatnak, bár különböző helyeken. Előfordulhat, hogy az elektronok többlete a negatív töltésű ponton elegendő arra, hogy kiegyenlítse a pozitív töltésű pont elektronhiányát. Ugyanakkor az elektronok nem könnyen mozognak a szigetelő anyag felületén és mindkét típusú töltés nagyon hosszú ideig a helyén maradhat.

Forrás:

Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part One—An Introduction to ESD
© 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

https://www.esda.org/esd-overview/esd-fundamentals/part-1-an-introduction-to-esd/

Partnereink