Padlókivitelezés

Cégünk többfajta padlózat kialakításában tud segíteni, akár ESD, akár nem ESD kivitelben, legyen szó műgyanta (epoxy) padlóról, csiszolt betonról, ipari pvc-ről, vagy poliuretán fedőbevonatról.

Új padlókivitelezést is vállalunk és régebben elkészült padlózat felújítását is.

A MEGFELELŐ ESD PADLÓ KIVÁLASZTÁSA

A megfelelő ESD padló kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni a termelési folyamattól kezdve egészen a környezeti paraméterekig:

  • Milyen közlekedés várható az ESD padló felületén? A gyalogos közlekedés kisebb igénybevételt jelent, míg nehéz járművek (pl. targonca) erősebb terhelést, hatásukra károsodhat jobban a padló.
  • Érdemes mérlegelni a gyártástechnológiai sajátosságokat, például fokozott terméktisztasági elvárások esetén megfelelő tisztatéri besorolás szerinti kivitelezést javaslunk.
  • Már meglévő termelésnél általában ESD PVC vagy ESD poliuretán bevonatot érdemes választani (a részleges kivitelezés kedvezőbb lehetősége miatt).
  • A levegő páratartalmának a hatása az ESD padlózat működésére: több padlótípus ellenállási értéke megnő, ha a környezet relatív páratartalma 40% alá csökken. Ennek eredményeképpen az elektrosztatikus feltöltődés mértéke megnőhet a területen és a padlón közlekedő eszközök földelési ellenállása nem megfelelővé válhat.
  • A padló kapcsolata a lábbelivel: az ESD padlón keresztül történő földelés a vele érintkező ESD lábbeli típusától is függ, annak kiválasztása is lényeges a rendszer szempontjából.
  • A padló kapcsolata mobil ESD eszközökkel: új ESD padló kiválasztása esetén ajánlott megkérni a kivitelezőt egy teszt ESD padlófelület kialakítására és a teszt padlófelületen elvégezni a termelésen használt összes típusú mobil ESD eszköz (ESD kocsi, stb.) megfelelőségi vizsgálatát.

ESD PADLÓ SZABVÁNY KÖVETELMÉNYEK

IEC 61340-5-1:2016

ESD védelmi elem Termék minősítés Megfelelőségi igazolás
Tesztmódszer Előírt határ(ok)b Tesztmódszer Előírt határ(ok)b
Ember/lábbeli/
padló rendszer
IEC 61340-4-5c Rg < 1,0 × 109
és az ember testén keletkezett maximális elektrosztatikus töltés nagysága < 100 V (az 5 legnagyobb érték középértéke)
IEC 61340-4-5 Rg < 1,0 × 109d,f

b A táblázatban használt rövidítések: Rg a földhöz mért ellenállásra utal, Rgp a földelési ponthoz mért ellenállásra utal.
c A lábbeli minősítésekor, az IEC 61340-4-3 szabványban meghatározott környezeti feltételek alkalmazandók a tesztek során (12 ± 3) % RH és 23 °C ± 2 °C.
d A kisebb mint 100 V test feszültség felhalmozódási szint betartásának ellenőrzése érdekében, időszakos vizsgálatokat szükséges elvégezni.
e Az ellenállás határérték mindkét lábbelire külön-külön vonatkozik, nem egyidejűleg kettőre.
f Az előírt < 1,0 x 109 Ω érték a „maximális” megengedett érték. A felhasználó köteles dokumentálni azon legmagasabb ellenállás értékeket, amik a termék minősítésekor voltak mérve, ami meghatározza, hogy a cipő és a padló együtt < 100 V feszültséget generál a testen. Ezen ellenállás értékeket a megfelelőségi igazoláskor alkalmazandók.

IEC 61340-5-1:2016

ESD védelmi elem Termék minősítésa Megfelelőségi igazolásb
Tesztmódszer Előírt határ(ok)c Tesztmódszer Előírt határ(ok)c
Padló IEC 61340-4-1d,e Rgp < 1 × 109 IEC 61340-4-1 Rg < 1 × 109

a A termék minősítése során a teszteket (12 ± 3) % RH és23 °C ± 2 °C környezeti feltételek közt kell elvégezni. Ha a hivatkozott IEC szabványban nincs meghatározva, akkor a minősítéshez szükséges minimális kondicionálási idő 48 óra.
b A megfelelőségi igazolás oszlopában lévő tesztmódszerek csak alapvető teszt eljárást mutat. Nem biztos, hogy a tesztmódszerek teljesen követve lesznek.
c A táblázatban használt rövidítések: Rp-p a pontól-pontig mért ellenállásra utal, Rg a földhöz mért ellenállásra utal, Rgp a földelési ponthoz mért ellenállásra utal.
d A padló mérésére alkalmazható maximális megengedett tesztfeszültség 100 V, ami ugyanakkor megfelel a jelen szabvány követéshez betartandó tesztfeszültség értéknek is.
e Ha a padló az ESDS alkatrészt kezelő személyzet földelésérére szolgál, akkor a 2. táblázatban szereplő rendszer követelmények érvényesek.

PADLÓ KIVITELEZÉSI LEHETŐSÉGEK – ESD és nem ESD kivitel is elérhető

Az alábbi padlózatok kialakításában tudunk segíteni, akár ESD, akár nem ESD kivitelben:

  Kivitelezési idő hossza  Vastagság  Kopásállóság/Karcállóság  Meglevő padlózat felújítására való használat  UV ellenállóság 
Műgyanta Padló  Közepes kb. 2 mm Gyenge Költségesebb Gyenge
Csiszolt Beton Közepes Adottság / új betonfelület kialakítása esetén jellemzően 5 -50 cm Kedvező lehet
Ipari PVC Közepes kb. 1,7-2 mm Közepes Költségesebb
Poliuretán fedőbevonat Rövid kb. 100-200 mikron Kedvező lehet

Partnereink