ESD károk - hogy hibásodnak meg az eszközök?

2020.03.06. 12:14

Az elektrosztatikus kár meghatározása: „elektrosztatikus kisülés okozta változás egy eszközben, aminek hatására az már nem felel meg bizonyos megadott paramétereknek”.

 

Katasztrofális hiba

Egy elektronikai eszköz, amelyet ESD esemény érintett, előfordulhat, hogy nem lesz többé működőképes. Az ESD esemény okozhatott fémolvadást, forrasztási pont szétbomlását, vagy oxidációs hibát. Az eszköz áramkörei véglegesen sérültek, így az részben vagy teljesen használhatatlanná vált. Az ilyen hibákat az eszköz tesztelésével kiszállítás előtt azonosítani lehet. Hogyha a tesztet követően történik kárt okozó ESD esemény, akkor megtörténhet, hogy az alkatrész bekerül a gyártásba és a hiba egészen addig észrevétlen marad, ameddig az eszköz meg nem bukik a végleges teszten.

Látens hiba

Az ESD ADV1.0 szerint a látens hiba: „üzemzavar, ami egy időszakig tartó normális működés után merül fel. A hiba oka egy korábbi elektrosztatikus kisülés lehet. A látens hiba koncepciója ellentmondásos és nem teljesen elfogadott a műszaki körökben.” A látens hibát nehéz azonosítani. Az ESD eseménnyel érintett eszköz működése részben romolhat, bár esetleg alapvetően ellátja a neki szánt feladatot. Ugyanakkor az eszköz működési élettartama lecsökkenhet. Az a termék vagy rendszer, amelyben látens károkat tartalmazó alkatrészek vannak, idő előtt meghibásodhat, miután a felhasználó üzembe helyezte. Az ilyen problémákat általában költséges megjavítani és egyes esetekben személyekre vonatkozó veszélyt jelenthetnek.

Egy eszköz katasztrofális hibáját viszonylag egyszerűen meg lehet állapítani megfelelő berendezéssel. Az alapvető teljesítmény tesztek alá fogják támasztani az eszköz sérülését. Ugyanakkor a látens hibákat rendkívül nehéz bizonyítani vagy azonosítani a jelenlegi technológiai feltételek között, különösen, hogyha az alkatrészt beépítették egy végtermékbe.

Forrás:

Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part One—An Introduction to ESD
© 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

https://www.esda.org/esd-overview/esd-fundamentals/part-1-an-introduction-to-esd/

Partnereink