Hogy hatnak az anyagok tulajdonságai a sztatikus töltésre?

2020.02.24. 12:09

Az anyagok elhelyezkedése a triboelektromos listában megmutatja a töltés nagyságát és polaritását két anyag érintkezése és elválasztása esetén.

 

Triboelektromos lista

Az anyagok elhelyezkedése a triboelektromos listában megmutatja a töltés nagyságát és polaritását két anyag érintkezése és elválasztása esetén. A triboelektromos lista táblázata megmutatja, hogyan keletkezik töltés különböző anyagokon. Az az anyag, ami a lista tetejéhez közel van, pozitív töltést vesz fel, a másik pedig negatív töltést, két anyag érintkezése és elválasztása esetén. Azok az anyagok, amik a táblázatban távol vannak egymástól általában magasabb töltést generálnak, mint azok, amik közelebb vannak egymáshoz. Ezek a táblázatok ugyanakkor csak általános tájékoztatásul szolgálnak, mivel rengeteg változó lehet befolyással a folyamatra, amiket nem lehet kellőképpen kontrollálni ahhoz, hogy az ismételhetőséget biztosítsuk. Az általános triboelektromos lista a 2. táblázatban látható.

  1. táblázat

Általános triboelektromos lista

Pozitív +

Nyúlszőrme

Üveg

Csillámpala

Emberi haj

Nejlon

Gyapjú

Szőrme

Ólom

Selyem

Alumínium

Negatív –

Papír

Pamut

Acél

Fa

Borostyán

Pecsétviasz

Nikkel, sárgaréz, ezüst

Arany, platina

Kén

Acetát műselyem

Celluloid

Szilikon

Teflon

Nagyjából minden anyag képes a triboelektromos töltődésre, beleértve a vizet és a levegőben szálló porszemcséket is. A töltés nagysága, mozgásának iránya és gyorsasága az anyag fizikai, kémiai és elektromos tulajdonságain múlik.

Forrás:

Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part One—An Introduction to ESD
© 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

https://www.esda.org/esd-overview/esd-fundamentals/part-1-an-introduction-to-esd/

Partnereink