Mi okozza az elektromos eszközök hibáit? Az ESD események alapvető fajtái

2020.03.10. 10:15

Az ESD okozta károk általában a következő három kategória valamelyikébe esnek: közvetlen elektrosztatikus kisülés az eszközön, elektrosztatikus kisülés az eszközről, vagy elektrosztatikus mező által okozott kisülés.

 

Az, hogy megsérül –e egy ESD érzékeny eszköz (ESDS) egy ESD esemény során, attól függ, hogy az eszköz mennyire tudja szétoszlatni a kisülés energiáját, vagy ellenállni az adott áramerősségnek. Az a szint, ahonnan kezdve az adott eszköz megsérül, jelöli annak ESD érzékenységét, sérülékenységét.

Kisülés az eszközön

Hogyha bármilyen feltöltött vezető anyag (legyen szó akár az emberi testről) kisül egy eszközre, ESD esemény jöhet létre. Az elektrosztatikus sérülés okozója lehet az elektrosztatikus töltés közvetlen átáramlása az emberi testről vagy feltöltött anyagról az ESD érzékeny eszközre (ESDS-re). Hogyha valaki végigsétál a padlón, elektrosztatikus töltés halmozódik fel a testén. Egy ujj egyszerű érintkezése (vagy akár közvetlen közelsége) egy ESDS vagy egy szerelvény érintkezőihez, ami jellemzően más elektromos potenciálon van, megteremtheti a lehetőségét a testről történő kisülésnek, esetleges ESD kárt okozva. A modell, ami ezt az eseményt szimulálja, az ún. „Human Body Model”, „HBM” (Emberi Test Modell). Hasonló kisülés előfordulhat feltöltött vezető tárgyról, például fémszerszámról vagy alkatrészről. A kisülés természete miatt azt a modellt, amely ezt az eseményt írja le „Isolated Conductor Model"-nek nevezik ( Szigetelt Vezető Modell, korábbi megnevezés „Machine Model”, „MM", Gép Modell).

Kisülés az eszközről

ESD eseménynek minősül a töltés átáramlása egy ESDS-ről egy vezetőképes anyagra is. A sztatikus töltés felhalmozódhat az ESDS-en magán, ahogyan kezelik, érintkezik, majd elválik csomagolóanyagoktól, munkafelületektől, gépek felületétől. Ez gyakran előfordul, amikor egy eszköz egy felületen halad át, vagy csomagoláson belül mozog, rezeg. A "Charged Device Model" (CDM - Feltöltött Eszköz Modell) szimulálja a töltés áramlását az ESDS-ről kiindulva. Teljesen más kapacitások, energiák, másfajta áramlási hullámformák jellemzik, mint azt a helyzetet, amikor a töltés az ESD érzékeny eszközre sül ki, és az eredménye is nagy valószínűséggel más típusú hibákat hoz magával.
Az automatizált összeszerelés irányába haladó trend úgy tűnhet, hogy megoldja a HBM típusú ESD események problémáit. Ugyanakkor kimutatták, hogy előfordulhat, hogy az alkatrészek könnyebben sérülnek meg az automata gépsor általi összeszerelés során. Az eszköz feltöltődhet, például attól, ahogyan az adagolón lecsúszik. Hogyha ezt követően érintkezik a beillesztő fejjel vagy más vezetőképes felülettel, gyors kisülés történik az eszközről a fémtárgyra.

Elektrosztatikus mező által kiváltott kisülések

Az elektrosztatikus töltődési folyamatok egy másik fajtája közvetlenül vagy közvetetten szintén károsíthat eszközöket, a „Field Induction”, azaz elektrosztatikus mező indukció. Ahogyan már korábban erről szó esett, abban az esetben, hogyha egy tárgy elektrosztatikusan feltöltődik, elektrosztatikus mező is tartozik ehhez a töltéshez. Hogyha ESDS kerül ebbe az elektrosztatikus mezőbe, töltés jöhet létre az eszközön. Hogyha az eszköz földelve van, amikor az elektrosztatikus mezőben tartózkodik, akkor a töltésáramlás az eszközről CDM eseményként történik meg. Hogyha az eszközt eltávolítják az elektrosztatikus mező környezetéből és leföldelik, akkor egy második CDM esemény zajlik le, ahogy a töltés (az első esettel ellentétes polaritással) átáramlik az eszközről.

Forrás:

Fundamentals of Electrostatic Discharge
Part One—An Introduction to ESD
© 2013, EOS/ESD Association, Inc., Rome, NY

https://www.esda.org/esd-overview/esd-fundamentals/part-1-an-introduction-to-esd/

Partnereink