ESD cipő, ESD papucs, ESD bakancs: mire kell figyelni 2019-ben?

2019.09.16. 14:05

Hogyha szeretne saját részre, vagy a cégénél dolgozó munkatársaknak megfelelően funkcionáló ESD lábbelit szerezni, érdemes néhány alapvető kérdést figyelembe venni, és ezek alapján döntést hozni.

Melyek ezek?

Klímaosztály

A hatályban levő, vonatkozó IEC 61340-5-1:2016 szabvány alapján a lábbeli felületi ellenállása 1 x 108 Ohm alatt kell legyen, 23 ± 2 °C hőmérséklet és 12 ± 3 % relatív páratartalom mellett. Amennyiben az ESD lábbeli ennek a feltételnek megfelel, 1. klímaosztály besorolás vonatkozik rá. A korábban használt 2-3. klímaosztály elnevezések az aktuális szabályozás szerint már nem értelmezhetőek, ESD cipő szempontjából az ilyen meghatározások már nem elfogadhatóak. Hogyha a hatályos szabványoknak megfelelő ESD terméket szeretnénk, akkor fontos, hogy olyan terméket válasszunk, ami eleget tesz az említett elvárásnak.

Fazon

Az ESD lábbelik típusainak igen széles skálája elérhető jelenleg a piacon, a legegyszerűbb ESD papucstól, ESD klumpától kezdve az ESD szandálon, ESD félcipőn át egészen a magas szárú ESD cipőig vagy ESD bakancsig. A megfelelő választáshoz természetesen érdemes mérlegelni a használat tervezett módját, munkakörnyezetét, hőmérsékletét.

Lábbeli-padló rendszer

Az ESD lábbeli megfelelő működéséhez további infrastruktúrára is szükség van, az ESD papucson, ESD cipőn, vagy ESD bakancson túl. ESD védelem szempontjából ülő helyzetben a töltések levezetéséhez viszonylag egyszerűen használható a csuklópánt rendszeren keresztül történő megoldás. Szükségünk van ugyanakkor lábbeli-padló rendszeren át történő földelésre is, az EPA területen való mozgás, álló munkavégzés miatt. A dolgozóknak mindkét lábán ESD lábbelit kell viselniük, és gondoskodni kell a megfelelő ESD padló kialakításáról is.

Ellenőrzés

Az ESD cipő beszerzését követően az ESD koordinátor felelőssége az, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy a vásárolt termék valóban megfelelően funkcionál az adott viszonyok között és eleget tesz a szabványban támasztott, vagy az adott cégnél elvárt követelményeknek. Ezt ESD beléptető rendszerrel tudja megoldani, aminek napi használata során az EPA területre való belépéskor mért eredményeket rögzíteni is szükséges.

ESD lábbelit keres? Nézze meg alábbi katalógusainkat és kérje árajánlatunkat!

Robusta Katalógus
Elten katalógus
Abeba Katalógus
Artra katalógus
Giasco Katalógus

Szeretne tájékozott, naprakész lenni ebben a témakörben? Vegye igénybe ESD oktatásunkat!

ESD Oktatás

Szeretne részt venni oktatáson, vagy megrendelni a telephelyükön történő képzést? Keressen minket elérhetőségeinken:

Elérhetőségeink

Partnereink